Sawtooth House Strathaven

 

Major extension to a farm cottage in South Lanarkshire. The family has outgrown the available space within the existing cottage and so a new wing is being created which reflects the footprint of the former milking shed. 

 

The living room occupies the southern corner and benefits from the views over the valley below. 

 

A simple single storey construction for the majority of the extension means some special architectural moments can be achieved within the relatively tight budget. These include furniture designed as part of the structure and an augmented roof structure in the within the living space.

Render looking towards the southern corner containing the living room

Ground floor plan existing & proposed

Valley Facing Elevation as Proposed

Driveway Elevation as Proposed

Front elevation of existing house as proposed

Rear elevation of existing house and gable of extension as proposed

Sketch of proposed living room 

Loader & Monteith Architects Ltd

36 Battlefield Road

Glasgow

G42 9QH

44 (0)141 370 0887

info@loadermonteith.co.uk