The Shieling Fintry 

 

When Maggie and Kevin first approached us, they had just bought this charming old cottage in the heart of Fintry’s conservation area. The rear of the property had already been extended once, and had unobstructed views south towards the Campsie Fells. Maggie and Kevin spoke of ‘a glass box pointed at the view’. 

 

Our extensive liaison with Stirling Council Planning Department led us towards a proposal which preserved the white harling, slate roof and black windows which define the conservation area to any aspect visible elements from the public highway. To the rear, this language changed to take advantage of the views, with beautiful sliding glazing and a triangular clerestory below a folding roof. 

 

We adjusted the layout of the cottage internally, too, in relocating the kitchen into the former extension so that it has a relationship with the garden and new sunken terrace. 

 

Maggie and Kevin wanted the inside to have an inherent warmth and so, rather than plastering throughout, birch ply was used for the ceiling and also elements of storage to respond to this desire. This works well with the robust slate floor which runs from inside to out, which means the terrace really feels like part of the home. 

'before' photos:

Loader & Monteith Architects Ltd

36 Battlefield Road

Glasgow

G42 9QH

44 (0)141 370 0887

info@loadermonteith.co.uk