The Collectors Home Pollokshields

 

When Eilidh and Roddy came to talk to us about their project they had prepared a series of evocative images which spoke to us of warmth and material tactility. 

 

Their existing ground floor flat (which is part of a subdivided Georgian villa in Pollokshields) had its kitchen located in a single storey projection into the garden to the rear. It had nowhere to sit, felt disconnected from the rest of the flat, and was surprisingly dark given the room has potential to open it up to the outdoors on three sides. The location of the dining room (which was well proportioned with the high ceiling and ornate cornicing one would expect from such a property) turned it into little more than a thoroughfare to the kitchen, and this was exacerbated further by the convoluted route from it to the hall via a lobby. 

 

We proposed that the kitchen was pulled toward the centre of the property into the former dining room, and a direct (glazed) connection made to the hall, so that the kitchen became the convivial centre of the home around which family life revolved. This change to access meant we could form a larder in the old entrance lobby. 

 

The ceiling within the garden projection was removed to expose the roof ties, and a new roof light introduced. Window sills were dropped and a new frameless set of windows were formed to improve connection to the garden outside and to make a bright ‘day’ room. Adjacent to the back door we proposed a utility ‘box’ to house washing machines, boiler, coats, boots and all the clutter associated with family life. This created an open but natural divide between the day room and the kitchen. 

 

Materially we wanted to use a simple palette that responded and resonated with Roddy and Eilidh’s wonderful original images. They had found a beautiful old salvaged beech floor, and we suggested this was accessorised with Bert and May tiles. The wonderful concrete kitchen worktop was formed by Billy Teasdale, and the dark blue painted kitchen frontages were formed by the main contractor and fitted onto off-the-shelf base units. Most of the shelves and window reveals were made in birch veneer ply, although the larder used reclaimed scaffolding boards. 

 

A few simple moves have transformed how Roddy and Eilidh use their home. We are thrilled with the result, but more importantly so are they. 

all images by www.dapplephotography.co.uk

'before' photos:

Loader & Monteith Architects Ltd

36 Battlefield Road

Glasgow

G42 9QH

44 (0)141 370 0887

info@loadermonteith.co.uk